Mazanec

Na 2 bochánky
250g polohrubé mouky
250g hladké mouky
100g másla (pokojové teploty)
100g cukru
250ml mléka
1 žloutek
1 vejce
kůra z 1 citronu
1 sáček droždí (7g)
1/2 lžičky soli
1 lžička vanilkové pasty nebo 1 vanilkový cukr
rozinky

Začneme tím, že si ohřejeme mléko. Nesmí být horké, jen vlažné. Teď do mléka přisypeme droždí a 2 lžíce cukru. Pěkně promícháme a přidáme žloutek a vejce. Všechno hezky rozmícháme metličkou a necháme chvilku stát. Mezitím si připravíme do mísy obě mouky, sůl, cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Nyní přilijeme mléčnou směs a přidáme povolené máslo. Vše spojíme a hezky hněteme. Těsto se nesmí lepit, musí se odlepovat od stěn mísy. Prodělávám tak 10min. Na hnětení můžete samozřejmě použít i robot. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 2 hodiny. Teplota v místosti, kde bude těsto kynout by měla být min. 22°C. Po 2 hodinách by těsto mělo 2x zvětšit objem. Těsto rukou proděláme a dáme na další hodinu kynout. Po hodině opět proděláme a bude další hodinu kynout. Po třetím kynutí do těsta přidáme rozinky a vytvarujeme bochánky. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě hodinu necháme vykynout. Troubu předehřejeme na 180°C. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed uděláme nožem křížek a posypeme mandlemi.

Bochánek připravený do trouby.

Pečeme 20 – 30 minut. Pokud mazanec začne nahoře hodně hnědnout, přikryjeme vršek alobalem, aby se nespálil.

Hotový mazanec.
Rozkrojený mazanec.

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *