Korpus
5 vajec
250g cukru krupice
250g hladké mouky
Krém
250g mascarpone (použijte kvalitní, ne takové to Mascar z Polné to je moc tekuté)
400ml smetany na šlehání
4-6 lžic lemon curd (můžete použít koupený anebo si ho udělat doma podle receptu tady na blogu)
50 g moučkového cukru
400g jahod
Troubu předehřejte na 180°C. Formu o průměru 20 cm si vytřete máslem a celou (i strany) vyložte pečícím papírem.
Na korpus vajíčka vyšlehejte s cukrem. Šlehat musíte dlouho cca 10 minut. Až vejce s cukrem nabydou, postupně po lžících přisypávejte prosátou mouku a opatrně ji vmíchejte stěrkou do těsta. Nalijte do formy a dejte péct na 30-40 minut. Špejlí zkontrolujte, jestli je korpus upečený. Nechte zcela vychladnout. Já si většinou korpus peču den předem.
Krém
V mixéru pomalu šleháme mascarpone s cukrem. Až se obě ingredience spojí přilijeme smetanu a rychle vyšleháme tuhý krém. Pozor ale aby se krém nezdrcnul. Šlehejte tak 2 minuty.
Sestavení dortu
Pokud je vršek korpusu nevzhledný seřízneme ho dorovna. Pak ho dvakrát prořízneme, získáme tak 3 pláty (pokud dort pečete ve větší formě, půjde možná prokrojit jen jednou). Spodní plát korpusu potřeme 2-3 lžícemi lemon curd a 1/3 krému, poklademe plátky jahod a přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 2-3 lžícemi lemon curd, 1/3 krému a naskládáme jahody. Přiklopíme třetím plátem a poslední třetinou krému pomažeme vršek a boky dortu. Dáme vychladit cca na hodinu do lednice.
Podle fantazie ozdobíme dort jahodami. Já jsem si ještě rozpustila hořkou čokoládu a na pečící papír jsem si vytvořila srdíčka, pocákala jahody a nechala ztuhnout.
Dobrou chuť 🙂