250g hladké mouky
125g másla
1 vejce
Špetka soli
3 lžíce třtinového cukru
4 kyselejší jablka
Krém
2 vejce
2 lžíce třtinového cukru
150ml smetany 33%
Hladkou mouku, máslo, vejce a špetku soli smícháme a vypracujeme těsto. Zabalíme ho to potravinářské fólie a dáme cca na hodinu odpočinout.
Těsto na pomoučeném válu rozválíme a přendáme do koláčové formy vytřené máslem a vyložené pečícím papírem.
Přitlačíme těsto pěkně do okrajů a zarovnáme, propícháme vidličkou aby v troubě nenaběhlo.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky.
Na pánvi rozpustíme asi tak 20g másla přisypeme 3 lžíce třtinového cukru a přidáme nakrájená jablka. Vaříme dokud jablíčka nezkaramelizují a poté přendáme na těsto.
Koláč dáme do trouby na 220° zapéct na 10 minut.
Mezitím smícháme vejce, 150ml smetany a 2 lžíce třtinového cukru. Směsí zalijeme předpečený koláč a dáme dopéct na 200° dalších 20 minut.
Dobrou chuť 🙂