Jablečný koláč

250g hladké mouky

125g másla

1 vejce

Špetka soli

3 lžíce třtinového cukru

4 kyselejší jablka

Krém

2 vejce

2 lžíce třtinového cukru

150ml smetany 33%

 

Hladkou mouku, máslo, vejce a špetku soli smícháme a vypracujeme těsto. Zabalíme ho to potravinářské fólie a dáme cca na hodinu odpočinout.

Ingredience na těsto.
Hotové těsto.

Těsto na pomoučeném válu rozválíme a přendáme do koláčové formy vytřené máslem a vyložené pečícím papírem.

Připravená forma.

Přitlačíme těsto pěkně do okrajů a zarovnáme, propícháme vidličkou aby v troubě nenaběhlo.

Připravené těsto.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky.

Nakrájená jablka.

Na pánvi rozpustíme asi tak 20g másla přisypeme 3 lžíce třtinového cukru a přidáme nakrájená jablka. Vaříme dokud jablíčka nezkaramelizují a poté přendáme na těsto.

Zkaramelizovaná jablíčka.

Koláč dáme do trouby na 220° zapéct na 10 minut.

Mezitím smícháme vejce, 150ml smetany a 2 lžíce třtinového cukru. Směsí zalijeme předpečený koláč a dáme dopéct na 200° dalších 20 minut.

Koláč připravený do trouby.
Výsledek po 20 minutách.
Jablečná koláč.
Připraveno na ochutnávku.

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *