Korpus
220 g hladké mouky
60g kakaa
5g soli
8g prášku do pečiva
113g másla pokojové teploty
200g cukru
5 vajec
1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
240g zakysané smetany
140g hořké čokolády (rozpuštěné na vodní lázni)
Malinová náplň
400g čerstvých nebo mražených malin
100g cukru
30ml citronové šťávy
extra 100g čerstvých malin
Čokoládová náplň
160g nalámané hořké čokolády
160g smetany na šlehání
Krém na potření
200g hořké čokolády
200g smetany na šlehání
Čokoládová poleva na okraje
50g hořké čokolády
50g smetany na šlehání
Na ozdobu
Čerstvé maliny, moučkový cukr, máta
KORPUS
Začneme přípravou korpusu. Troubu si předehřejte na 180°C. Dno dvou kulatých pečících forem, o průměru 20cm, vytřete máslem a vyložte pečícím papírem.
Smíchejte si mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl v jedné míse.
V jiné míse šlehejte máslo pokojové teploty s cukrem, dokud se obě suroviny nespojí. Přidejte po jednom vejce, vanilkový extrakt a dobře prošlehejte.
Pomalu do směsi přisypávejte mix s moukou na střídačku se zakysanou smetanou.
Přidejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a dobře promíchejte.
Těsto si rovnoměrně rozdělte do forem.
Pečte 25 – 30 minut. Dokončení zkontrolujte pomocí špejle.
MALINOVÝ NÁPLŇ
Na malinovou náplň svařte mražené nebo čerstvé maliny s cukrem a citronovou šťávou. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 10 – 15 minut. Nechce zcela vychladnout
ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ
Čokoládu si nalámejte do misky. Přiveďte k varu smetanu a ihned odstavte ze sporáku.
Smetanou přelijte čokoládu a nechte 2 minuty stát.
Poté promíchejte a nechte vystydnout.
SESTAVENÍ DORTU
Vršky korpusu seřízněte tak aby byli rovné a poté prořízněte uprostřed. Vytvoříte tak 4 placky.
První potřete malinovou směsí a přiklopte druhým korpusem. Dále rozetřeme čokoládovou náplň a položíme třetí korpus. Další vrstva bude zase malinová a přiklopíme ji posledním čtvrtým korpusem.
Sestavený dort necháme v lednici a mezitím si připravíme krém na potření.
KRÉM NA POTŘENÍ
Čokoládu opět rozlámeme do mísy a zalijeme horkou smetanou. Po 2 minutách spojíme a necháme 60 minut vychladnout v lednici. Po hodině studenou směs dotuha vyšleháme robotem.
Dort potřeme ze všech stran a necháme odpočinout v chladu cca 30min.
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
Na vodní lázni rozpustíme 50g hořké čokolády, přidáme 50g smetany a spojíme. Čokoládovou polevu necháme trochu zchladnout, aby nebyla úplně horká. Lžící nebo cukrářským sáčkem opatrně nalijeme na okraj dortu, aby poleva pomalu stékala do stran.
Po obvodu dortu poklademe maliny, dozdobíme mátou a lehce posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť 😊