Křehké těsto
140 g másla
70 g moučkového cukru
60 g žloutků (2 – 3 žloutky)
210 g hladké mouky
kůra z půlky citronu
špetka soli
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. Pokud bude žloutků více, těsto se Vám bude příliš lepit, v opačném případě bude suché a drolivé.
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 – 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo. Těsto dáme mezi 2 kousky pečícího papíru, vyválíme a přendáme do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut, dokud těsto nezezlátne.
Citronový krém lemon curd
4 nejlépe bio citrony
200g cukru krupice
100g másla
3 celá vejce + 1 žloutek
Do ohnivzdorné mísy dejte jemně nastrouhanou citronovou kůru (jen žlutou část, bílá je hořká) a vymačkanou šťávu z citronů, cukr a máslo. Mísu posaďte na hrnec s vroucí vodou, aby se nedotýkala hladiny, a míchejte, až se rozpustí cukr. Sejměte z hrnce, přidejte prošlehaná vejce a žloutek, vraťte nad vroucí vodu a míchejte do zhoustnutí asi 10–13 minut (směs by měla být hustá dost na to, aby pokryla obrácenou stranu lžíce). Potom odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout.
Sníh
55 g bílků
15 g + 150 g cukru krupice
55 ml vody
150 g cukru dejte vařit společně s vodou na cukrový rozvar. Mezitím si vyšlehejte bílky s 15g cukru. Přiveďte rozvar k varu a stáhněte z plotny, za stálého šlehání ho pomalu vlijte do bílků. Šlehejte do zchladnutí a utažení sněhu.
Sněhem naplňte cukrářský sáček a ozdobte koláč.
Posledním krokem je rychlé zapečení pod grilem. Troubu rozehřejte na maximum a zapněte horní gril. Koláč nechte asi minutku v troubě zapéct. Stačí opravdu takhle málo a je potřeba pečlivě hlídat, aby se Vám sníh nespálil. Nicméně zapečení sněhu můžete klidně vynechat.
Dobrou chuť 🙂