Kynuté borůvkové koláče s tvarohem

Na 8 velkých koláčů (cca 50 malých)
250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
100g cukru moučka
150g másla
1 sáček sušeného droždí
5g soli
5 – 6 žloutků
1 bílek
250ml mléka
2lžíce sádla

Všechny ingredience na těsto.

Troubu si předehřejeme na 170°C.
Do mísy prosejeme obě mouky, cukr a přidáme sůl. Rozpustíme si máslo. Mléko  ohřejeme aby bylo vlažné, ne horké. Nesmí mít víc než 40°C. Do mléka dáme žloutky a přisypeme droždí. Promícháme metličkou. Necháme chvíli stát a mezitím si vyšleháme tuhý sníh z 1 bílku. Teď všechny tekuté ingredience přilijeme do mísy k suché směsi. Do zadělaného těsta přidáme 2 lžíce sádla. V robotu nebo rukou hněteme min 10 minut. Těsto se nesmí lepit k míse a mělo by být řidčí. Podle potřeby přilijeme mléko. Kynout těsto necháme 2 hodiny a poté promícháme a necháme další 1 hodinu kynout.

Během kynutí si připravíme tvaroh a drobenku.

Na tvarohovou náplň
500g polotučného/tučného tvarohu ve vaničce (nebo kostka)
2 vejce
1 lžíce kukuřičného škrobu
kůra z 1 citronu
100g moučkového cukru
1 litr borůvek

Vše kromě borůvek smícháme a prošleháme.

Drobenka
200g hrubé mouky
100g cukru krystal
100g studeného másla

Máslo nakrájíme na plátky. Vše smícháme v míse a rukama vytvoříme sypkou směs.

Vykynuté těsto.

Z těsta vytvoříme kuličky a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Z kuliček vytvarujeme koláčky, můžete si pomoc třeba skleničkou nebo rukou. Těsto by mělo být tenké a měl by zůstat asi půlcentimetrový okraj.  Nakonec přidáme tvaroh, borůvky a koláčky posypeme drobenkou. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme cca 15 minut dokud okraje nezezlátnou .

Koláče připravené do trouby.
Hotové koláčky.

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *